Software for qualitative research

Site closed since 2004

Have patience


Additional information on some of the key software packages


Sorry, this part of the subsite is in Dutch
Dit onderdeel bevat een evaluatie van 7 programma's, in functie van hun gebruik voor het zogenaamde Meer-project.
Deze evaluatie is strikt persoonlijk, en wordt sterk bepaald door de toetsing aan de noden van het Meer-project.

  1. BEST
  2. CVIDEO (mac)
  3. Executive Producer (WINTEP)
  4. HYPERRESEARCH
  5. KWALITAN
  6. OBSERVER
  7. SIGNSTREAM (mac)

1 BEST

Best is zogenaamde 'event analysis software' en bestaat uit 2 aparte applicaties: 1 collectie-tool, en 1 analyse-tool. De collectie-tool laat toe om via het toetsenbord of externe devices specifieke gebeurtenissen in de tijd te situeren (maw een profiel te maken). Een specifieke configuratie voor deze collectie (opnieuw een categoriseringssysteem) kan apart bewaard worden, als een CFX-bestand. De geregistreerde gegevens worden bewaard in een DFX-bestand, en kunnen in de analyse-tool geïmporteerd worden. Deze tool laat zowel kwalitatieve als kwantitatieve analyse toe. Kwalitatieve analyse gebeurt op basis van het tonen wat de codeur tijdens het invoeren van de events als opmerkingen neergeschreven heeft. Kwantitatieve analyses laten toe om: 1/per code 'algemene statistieken' op te vragen (zie vb in manual p. 74), 2/voor alle codes descriptieve statistieken (vb p. 77) en time span gegevens op te vragen, 3/een reeks grafieken samen te stellen, 4/de betrouwbaarheid te meten (via kappa), 5/sequential analysis & 6/grouping analysis uit te voeren.

Samengevat: an sich weinig bruikbaar, maar wel interessant omwille van de methode om de toetsenbord-invoer te structureren, en de mogelijkheden van event analysis te gaan onderzoeken.

Screenshot collection tool
Screenshot collection tool: keyboard configuration
Screenshot analyse tool

2 CVIDEO (mac)

Is sterk gebaseerd op kabelverbinding met video, en laat geen digitalisering toe. Er zijn blijkbaar problemen met de productie van deze kabels. Testen wordt hierdoor onmogelijk.

3 Executive Producer (WINTEP)

Wintep (The executive producer) is zogenaamde 'video logging software die maw meer thuishoort in de sfeer van de mediaproductie, dan van de analyse. Er zijn twee basisschermen: een database-scherm en een log-scherm. Het data-base scherm is opgebouwd uit een aantal rijen waar voor elke scène een aantal parameters vermeld kunnen worden, naast een representatieve still voor de scène. Deze parameters zijn in kolommen gerangschikt. Door in een bepaalde tabeltij te klikken, geeft het log-scherm alle informatie (= alle parameters) weer over de bewuste scène. Hierbij kunnen ook de waarden in de kolommen veranderd worden. De mogelijke velden van deze database zijn: tekst, tekst met menu, tijd, hoeveelheid en datum. Binnen de optie 'tekst met menu' zit een categoriseringssysteem vervat, de zogenaamde 'macromenus': FPS, Audioformat, Shotdescription, Shotsetup, Tapeformat & Tracks. Via een edit-menu kunnen ook nieuwe 'macromenus' aangemaakt worden. Toewijzingen gebeuren in het log-menu, via een trekmenu. Wintep bevat een zoekfunctie, waarbij scènes gemarkeerd kunnen worden wanneer ze al of niet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook bevat Wintep een im- en export-functie. Het beeldmateriaal wordt aangesproken via een 'video capture card with video for windows driver'.

Samengevat: het tonen van 1 shot representatief voor elke scène is een goede manier om gegevens te ontsluiten. Ook de interface tussen software en video lijkt interessant (niet in demo). Tenslotte is de manier van structureren in de zoekfunctie ook niet slecht.

Screenshot geheel wintep
Screenshot search tool

4 HYPERRESEARCH

HP lijkt vrij stroef te gaan, ligt misschien aan mijn toestel. Veel schermopbouw-problemen.

HP laat toe om zowel tekst, stilstaand beeld en video te analyseren. Basisvensters zijn de menubalk, de toegewezen-codelijst en de code-editor. HP werkt vrij traditioneel (cfr. Atlas) door een lijst van niet-hiërarchische codes aan te bieden, die dan door de codeur aan een bepaald fragment/segment toegewezen kunnen worden. Elk mediaproduct wordt een aparte case. De codelijst kan apart bewaard worden, zodat het programma voor verschillende (van elkaar losstaande) codesystemen gebruikt kan worden. Het coderen resulteert in een lijst toegewezen codes. Dezelfde logica wordt ook gehanteerd voor beeldmateriaal (video is mov of avi), waar in een apart video-venster eerst een segment geselecteerd wordt (Shift-schuif) en dan een code toegewezen krijgt. Klikken op de toegewezen code doet dan het segment afspelen.

HP bezit een wat ronkend benoemde 'hypothesis-builder', die in de praktijk een gewone function-builder blijkt te zijn. Die er niet slecht uitziet, maar slechts een beperkt aantal mogelijkheden biedt. Wel goed is de mogelijkheid om extra functies (naast de equals, includes, overlaps) te importeren. Het is via deze functies dat codes ook (achteraf) hiërarchisch gemaakt kunnen worden (in Atlas heet dit soort codes groeperende of overkoepelende codes 'families-codes').

Via een apart menu kunnen ook rapporten aangemaakt worden, die er in de basisversie als volgt uitzien:

Case	Code	Frequency	Type	Reference	Source
Untitled	test1	1	MOVIE	00:00:02.475,00:00:05.178	Sample.mov
Untitled	test3	1	MOVIE	00:00:00.733,00:00:03.025	Sample.mov
Samengevat: lijkt een wat slordig en onoverzichtelijk programma. Interessant zijn de manieren om codes aan video toe te wijzen (door het beginpunt te kiezen, en dan te shift-slepen, met een aantal fijnstemmings-technieken), de uitgebreide mogelijkheden tot import en export, het onderscheid case en code, de mogelijkheden tot rapportage en de opbouw van het functie-scherm.

Screenshot overzicht basisvensters
Screenshot 'hypothesis builder'

5 KWALITAN

Kwalitan is een goed standaard kwalitatief onderzoeksprogramma (Nijmegen trouwens), waarbij ik echter de mogelijkheden om met video te werken niet ontdekt heb. Kwa laat wel toe om teksten te coderen (met de klassieke hiërarchie project < werkbestand < document < segment) en te scannen op het voorkomen van woorden (ook in context). Een goed alternatief voor Atlas, maar (op basis van deze demo toch) ook niet meer.

Samengevat: toch wat uit te leren: de zeer aanwezige mogelijkheden om met memo's te werken (zoals het ook hoort in kwalitatief onderzoek), de goede word-count & word-in-context-faciliteiten, de wizard voor de output (die toelaat om de output-matrix gecontroleerd op te bouwen) en de heldere structuur.

Screenshot segmenten-overzicht
Screenshot overzicht codes

6 OBSERVER

De Observer wordt gebruikt voor de analyse van menselijk en dierlijk gedrag. Basisscherm is het project-managerscherm, van waaruit het configuratie-scherm, de event recorder en de analyse-schermen opgeroepen kunnen worden. Er is ruimte om te kiezen voor verschillende steekproefmethoden, en de achterliggende statistische testen. Analysecategorieën worden 'behavioral elements' genoemd (afgestemd op de doelstelling van de software), met een onderscheid tussen 'state' and 'event'. Het voorbeeld dat zij vermelden gaat over een bij: 'flight, sitting on top of a flower, sitting on basis, or not sitting on flower'. Interessant is de mogelijkheden om het gedrag van meerdere actoren te analyseren, waarbij rekening gehouden wordt met de interactie, zoals in de screenshot van Eva-de-aap. Er worden twee 'channels' geoperationaliseerd: 1 Eva-actie en 1 Eva-kind. Output gebeurt via 'time-event-tables', 'time event-plots', standaard descriptieve statistiek en 'lag sequential analysis' (sequentiële associatie tussen event-paren)

Samengevat: Observer is niet onmiddellijk relevant, maar de nadruk op 'event analysis' en de mogelijkheden om interactie (via channels) te analyseren zijn wel het bekijken waard. Hetzelfde geldt voor de vormgeving van dit toch wel complexe programma.

Screenshot project-managerscherm
Screenshot Eva-case
Screenshot time-event-plot

7 SIGNSTREAM (mac)

Werkt met gedigitaliseerde video. Combineert 1 scherm met videobeelden (Movieplayer) met 1 scherm met profiel (slechts voor 1 utterance) en 1 scherm met de lijst van utterances. In tegenstelling tot prt krijg je dus geen volledig profiel, maar een lijst met segmenten, en voor een bepaald segment een profiel. Er is een 'participant editor' met gegevens per participant. Links komen de categorieën ('fields') en de values komen in het profiel zelf. Klikken in het profiel roept de mogelijkheid op om values aan de desbetreffende categorie toe te wijzen. Het element 'tijd' wordt in het profiel ingebracht door eerst de begintijd van het blok (hier een lijn) aan te duiden, en dan te slepen. De video volgt dan mooi mee. Naast dergelijke blokken, kan er ook tekst in het profiel zelf geschreven worden (software dient om gebarentaal te analyseren, dus enige transcriptie is wel handig voor een leek :)